Orice relatie e bazata pe interes!

Mi-a spus cineva, candva, ca orice relatie e bazata pe un interes. Am zis scurt ca bate campii.
N-am fost niciodata genul de om care sa faca analize si statistici la final de an, sa vada ce a reusit din ce si-a propus si ce nu, sa-si faca planuri pentru anul viitor. Am trait viata asa cum a venit, cu bune si cu rele, fara sa disec fiecare eveniment incercand sa aflu cauza vreunui esec sau meritul unei reusite. Viata e mult prea complexa ca s-o poti analiza si nici eu nu sunt si nu vreau sa fiu “medicul legist” al propriei existente.
Acum nu stiu ce am, ce m-a apucat, dar ma tot gandesc in urma, la anul asta. Parca sunt in fata unui prag pe care nu-l vad. Nu e criza varstei, am schimbat deja prefixul, nu e vorba nici de prea multe nemultumiri sau multumiri. A venit asa, pur si simplu.
Asa am ajuns sa analizez pana si relatiile de tot felul pe care le am cu cei din jur. Incep sa-i dau acelei persoane dreptate. Intr-adevar, orice relatie ascunde un fel de interes, indiferent cat de meschin suna.
Prietenii – ti-i faci, ti-i gasesti si ii pastrezi astfel incat sa-ti ofere ce vrei. Sa te asculte, sa ai ce invata de la ei, sa te ajute, sa te inteleaga… si uneori, mai exista in jurul nostru un om, pe care tot noi il alegem, care ne face sa ne simtim importanti, inteligenti. E acel personaj pe care, constient sau nu, il tinem in preajma tocmai pentru ca e un pic mai naiv si, in zilele noastre proaste, avem in fata cui sa ne laudam.
Apoi vine dragostea. Exista interes in dragoste? Nu ma refer la acel interes finaciar pe care il cunosc anumite personaje. Cred ca exista un oarecare interes si in dragoste. Incepi o relatie pentru ca EL sau EA te atrage, te uiti in ochii lui/ei si iti dai seama ca e tot ce vrei sa vezi de acum incolo. Te face sa te simti special/a, cauti intelegere, rasfat, vrei sa-ti acorde cat mai mult timp, sa-ti faca tot felul de surprize. Vrei ceva, si de partea cealalta e la fel. Si el/ea vrea ceva. Apoi vrei apropiere fizica, vrei sa nu mai traiesti singur/a sarbatorile, zilele de nastere. Mereu vrei ceva. Atunci nu e tot un fel de interes?!
Se spune ca in dragoste trebuie sa oferi totul fara sa astepti ceva in schimb. Suna bine, da de ce ajungem, mai devreme sau mai tarziu, sa spunem am facut cutare lucru si nu ai apreciat? Sau de ce suntem dezamagiti cand nu primim ce vrem? Suntem oameni, avem asteptari, mereu vrem ceva, dar niciodata nu vrem sa recunoastem asta. Suntem ca niste copii mici care mereu asteapta un mic cadou, o mangaiere, un suras, o surpriza. Atunci putem spune ca tot ce facem este total dezinteresat?
Ma uit in agenda telefonului si imi dau seama ca e plina cu tot felul de oameni de la care am vrut sa obtin macar o data ceva sau invers. Cati imi sunt prieteni din cei pe care ii pastrez in agenda? Doi, doar doi… restul, cunostinte, amici, oameni cu care am lucrat candva, oameni cu care lucrez, familie. Dar prieteni adevarati doar doi. E bine, m-am linistit, inseamna ca am prieteni.

Advertisements

5 thoughts on “Orice relatie e bazata pe interes!

  1. Ehe, 2 e numar mare, esti o norocoasa!

    Cat despre ce spui, de interes, as avea doua nuantari, mai ales ca `interes` suna usor peiorativ.

    Eu zic ca e vorba de cautarea satisfacerii unor nevoi, nevoi care se regasesc in piramida lui Maslow, undeva mai sus in ierarhie, pe langa hrana si camin, avem nevoie de a fi apreciati, vazuti, iubiti.

    Pe langa asta, apare si principiul vaselor comunicante impletit cu cel al rotii care se invarte, dam si luam, consumam si suntem consumati.

    Asadar, nimic de mirare, nimic de groaza in acest omniprezent `interes`.

  2. Am dezbatut si eu problema asta… nici o relatie nu exista fara interes. Mai putin aceea cand te indragostesti…eee, dar e mult de spus…am mai scris despre astea…scuze pentru treaba cu musca…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s